For å ta Kristiansand Dyrepark først: Det er her Sofie E. Ringen, dirigent for juniorene, oppholder seg til daglig. Som HR-sjef.
Hun har vært dirigent i Randesund skolemusikk siden 2001. I tillegg har hun hatt det musikalske ansvaret i Møvig og Sjøstrand Skolemusikk de siste fem år.
Det hele begynte med piano og fiolin, før hun som 11-åring debuterte som korpsmusikant.
-I Odda Skolekorps. Som faktisk ble norgesmestere i 1981,opplyser junior-dirigenten. Selv om interessen for fiolinstrenger og tangenter dabbet av i en alder av sytten, fortsatte hun i korps – helt frem til i dag, med gjesteopptreden i et messingensemble.
Så over til de profesjonelle musikerne: Trym Dalene spiller trompet i Kristiansand Symfoniorkester. Og er dirigent for hovedkorpset på femte året. Den musikalske karrieren startet i Hornes Skolekorps i Sarpsborg.
Kortest fartstid med taktstokken, har Hilde Garby, som i ett år har ledet aspirantene. Hun er hornist i byens symfoniorkester.
Korps i vekst
Randesund Skolemusikk teller 20 aspiranter, noen og tjue juniorer og godt over 40 musikanter i hovedkorpset. Men det har ikke alltid vært slik. På begynnelsen av 2000 var korpset nede i tretti.
-Hvordan er det å lede et korps i vekst?
-Morsommere enn alternativet, vil jeg tro, ler hovedkorps-sjefen, men legger raskt til at selv om det er gøy med mange musikanter, er det også utfordrende, spesielt med tanke på logistikk.
–Det krever mye planlegging, slår Sofie fast.
-Heldigvis har vi en god arrangementskomite og nok instrumenter, supplerer Hilde.
Viktig læringsarena
Trioen er enig om at korps er bra.
-All forskning viser at det å spille et instrument er utviklende, sier Hilde. Sosiale treningen, lære seg å ta ansvar, ta hensyn til hverandre, konsentrasjon, er stikkord som går igjen.
-Men det er en hobby som krever noe, selv om alle får være med, mener Sofie.
-Du må øve hjemme, ofte aleine. Det krever at du går inn for det, sier Hilde, proffmusikeren.
Konkurranseinstinkt
I regionsmesterskapet i Arendal høsten 2013 kom Randesunds hovedkorps på 2. plass i 2. divisjon, mens juniorene vant Samspill-prisen. Til Hjertnesfestivalen 23. mars reiser også «ferskingene» dette året.
-Konkurranser gir en annen energi; det å høre korps som er bedre enn seg selv, møte igjen korpsvenner, mener dirigentene er cluet ved å delta på festivaler.
-Apropos festivaler: Hva med egen festival (Sørlandet Musikkfestival) og ambisjoner?
- Det kjekkeste er hvis gjestene vinner, men jeg tror ikke barna er enig, humrer Sofie.
Høydepunktet blir, sett fra dirigentens ståsted, et nyskrevet musikkstykke som skal urfremføres i fellesskap i Kjuttaviga i Dyreparken.
-Vi håper det er mange korps som har lyst til å komme, sier trioen.