-Hvordan føles det å være leder for et korps i medvind?
-Det er utrolig veldrevet. Med et fantastisk styre som har full kontroll. Og effektive underkomitéer. Det gjør det lett å lede, oppsummerer Almvik.
17. mai var hun flaggbærer foran korpset i skoletoget i Kristiansand. Siden korpset er 50 år fikk de gå i «tet», som det heter, rett etter politimesteren og flaggborg. Flere ganger langs ruta hørte hun tilskuere si: «Hør, nå kommer Randesund skolemusikk».
Luksusproblem
«Det koster å være kar» er det noe som heter, spesielt når rekrutteringen medfører at 25 nye aspiranter skal ha instrumenter hver høst. Og det er her Sørlandet Musikkfestival kommer inn i bildet.
-For det første er arrangementet en økonomisk gevinst. Men det er også så mye annet. Særlig de som har vært med før vet hvor stort dette er. Og hvor morsomt det, sammen med så mange, sier hun og sikter spesielt til avslutningskonserten når 1300 musikanter skal spille sammen inne ved Byscenen søndag 22. juni.
Hun er stolt korpsmamma, med sønnen Jonathan (10) på trommer. Størstemann på tolv, Tobias, er også musikkinteressert, men er ikke med i korpsmenigheten. Han satser heller på gitarriff.
-Hva betyr samarbeidet med Dyreparken?
-Det har mye å si. Det er noe Kristiansand har, som kanskje ingen andre har. Men det har betydning for Dyreparken også som får 1300 besøkende i parken, besøkende som sikkert har lyst til å komme igjen.
Det er også mange korps som vender tilbake til musikkfestivalen.
-Festivalen har fått et positivt omdømme. Og så er det noe med sommer, sol og Sørlandet. Mange tenker nok at de like godt kan dra hit som til Danmark, for eksempel.
-At det er mye dugnad er en myte
Marte Almvik er lei av at korps fremstilles som ensbetydende med mye dugnad.
-Det er jo ikke det, sukker hun. Men den helga Sørlandet Musikkfestival går av stabelen annen hvert år, da skal du ha rimelig god grunn for ikke å stille opp. Selv har korpslederen fått rollen som skoleansvarlig på Lovisenlund skole. Hennes inntrykk er at alle foreldre er velvillige.
-Det virker veldig lystbetont, en dugnad med positivt fortegn, sier hun.
Korpsnerd
Hun spilte saksofon fra barnsben til hun ble voksen. Korpskarrieren ble offisielt avsluttet i 2003. Men musikk er fortsatt en stor del av livet hennes. Til daglig underviser hun i – ja, nettopp, musikk, ved Vardåsen skole.
-Jeg ser klart nytten av å spille i korps. Det er noe eget ved korps og korpsmiljøet. Det er noen egne typer. Kall det gjerne korpsnerder, forklarer musikklæreren, som mener de beste årene var da hun spilte i regionskorpset. Hun er opptatt av å få fram at korps har en inkluderende profil og er en aktivitet uten innbytterbenk.
Opprinnelig er Almvik fra Harstad, men på lærerskole på Notodden traff hun en kar fra Lindesnes. Etter det ble det lærerskole i Kristiansand i stedet. Selv om romansen tok slutt, ble hun værende på palmekysten. Nå står korpsets egen festival for dør.
-Jeg gleder meg, tror det blir masse glade unger, sol og sommer. Og jeg håper det blir en fin opplevelse for alle som er her for første gang, slik at de har lyst til å komme igjen.